jamsua.net https://jamsua.net Moottoriurheilu Tue, 01 Feb 2022 16:45:43 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Kimi Räikkönen https://jamsua.net/kimi-raikkonen/ Sun, 29 Mar 2015 06:27:19 +0000 https://jamsua.net/?p=28 Kimi Räikkönen on yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaisista Formula 1 -kuljettajista ja vuoden 2007 lajin maailmanmestari. McLarenin, Ferrarin ja Lotuksen talleissa suurimman osan Formula 1 -kilpailuistaan ajanut, Espoosta lähtöisin oleva Räikkönen solmi vuonna 2014 kahden vuoden sopimuksen Ferrarin kanssa. Kimi Räikkönen aloitti uransa Formula 1:n parissa vuonna 2001, jolloin hän ajoi Red Bull Sauber Petronas –tallissa, sijoittuen kauden päätteeksi kymmenenneksi. Hänen uransa lähti nopeasti käyntiin ja jo vuonna 2003 hän sijoittui sarjakakkoseksi edustaen McLarenia. Sama toistui jälleen vuonna 2005, kunnes kahta vuotta myöhemmin hän lopulta ylsi maailmanmestaruuteen jättäen taakseen Lewis Hamiltonin ja Fernando Alonson, tosin edustaen tällä kertaa Ferraria. Lempinimellä Jäämies tunnettu Räikkönen on läpi uransa ollut tunnettu kylmäpäisestä asenteestaan ja haluttomuudestaan antaa haastatteluja.Vaihtaessaan Ferrarin talliin voittovuonnaan 2007 Räikkösestä tuli maailman parhaiten palkattu Formula 1 -kuljettaja noin 51 miljoonan dollarin arvoiseksi arvioidulla palkallaan. Villit tienestit nostivat Räikkösen vuoden 2007 Forbesin tekemässä parhaiten palkittujen urheilijoiden listauksessa sijalle viisi Tiger Woodsin, David Beckhamin, Michael Jordanin ja Phil Mickelsonin jälkeen.Räikkösen sopimus Ferrarin kanssa päättyi vuonna 2009, jonka jälkeen hän piti kolmen vuoden tauon Formula 1 -kilpailuista osallistuen MM-rallikilpailuihin. MM-ralleissa Kimi Räikkösen menestys oli kuitenkin hieman vaatimattomampaa. Tommi Mäkinen Racing, Citroën Junior Team ja Ice 1 Racing -talleja edustanut Räikkönen jäi kauas mitalisijoista.Paluu Formula 1:n maailmaan alkoi Kimi Räikkösen osalta lupaavasti vuonna 2012 hänen sijoittuessaan kolmanneksi. Vuoden 2013 ja 2014 hieman vaatimattomammat viides ja kahdestoista sija eivät ole murentaneet Räikkösen fanien uskoa hänen suoritukseensa tämän vuoden Formula 1 -kisoissa. Yleisön tuntemuksia myötäilee myös vedonlyöntisivusto Betsafe, joka on asettanut Räikkösen Formula 1 -mestaruudelle vuonna 2015 kertoimen 35,0. Betsafella ei suoranaisesti odotella maailmanmestaruuden uusiutumista, mutta suhteellisen alhaiset kertoimet kielivät siitä, että Räikkösellä nähdään jälleen olevan selvä mahdollisuus taistella kauden mittaan kisojen palkintopallisijoista. 15. maaliskuuta Australian Grand Prix -osakilpailun myötä alkava vuoden 2015 Formula 1 -kausi antanee siis odottaa Jäämieheltä jälleen paljon.

]]>
Kuuluisia suomalaisia ralliautoilijoita https://jamsua.net/kuuluisia-suomalaisia-ralliautoilijoita/ Thu, 11 Dec 2014 08:02:13 +0000 https://jamsua.net/?p=13 Suomessa on vuosien varrella ollut paljon lahjakkaita ralliautoilijoita; maailmanmestaruuteen suomalaiset ovat yltäneet yhteensä 14 kertaa. Osakilpailuvoittojen top 10- listaan mahtuu peräti viisi suomalaisnimeä. Sijalla kaksi on 30 osakilpailuvoitolla Marcus Grönholm, sijalla viisi 24 voitolla Tommi Mäkinen ja hänen perässään yhtä osakilpailuvoittoa vähemmällä Juha Kankkunen. Juha Kankkusella on maailmanmestaruudet vuosilta -86, -87, -91 ja -93. Tommi Mäkisellä mestaruuksia on neljä peräkkäistä vuosilta 1996 – 1999. Vuosina 2000 ja 2002 maailmanmestaruuden vei Marcus Grönholm.Tällä hetkellä kilpailevista suomalaisista rallikuskeista huipulla ovat Jari-Matti Latvala ja Mikko Hirvonen. Vuonna 1985 syntynyt Jari-Matti Latvala aloitti autoiluharrastuksensa jo lapsena ajamalla kartingia. Varttuessaan Latvala siirtyi pikkuhiljaa ralliautoihin, ja 16- vuotiaana hän pääsi osallistumaan nuorten sarjan rallisprinttiin. Ensimmäinen osallistuminen MM- ralliin tapahtui vain vuotta myöhemmin. Vuonna 2006 Latvala osallistui myös Rallin SM- sarjaan sijoittuen hopealle ajamatta edes kaikkia osakilpailuja (rallin SM- sarjasta voi lukea lisää tältä sivustolta kohdasta ”Rallin SM- sarja”). Vuonna 2007 Latvala sijoittui MM- rallissa jo sijalle 8, ja seuraavana vuonna hän saavutti ensimmäisen osakilpailuvoittonsa vain 22 vuoden iässä. Kaudella 2010 Latvala sijoittui MM- kisoissa hopealle, vuonna 2013 pronssille. Tällä hetkellä Latvala ajaa Volkswagenin tehdastallin riveissä, ja on vuoden 2014 MM -pistetaulukossa tällä hetkellä toisena.Vuonna -80 syntynyt Mikko Hirvonen ajoi ensimmäisen rallikilpailunsa vuonna 1998. Neljä vuotta myöhemmin Hirvonen osallistui ensimmäiseen MM- ralli osakilpailuunsa, Suomen Neste Rally Finlandiin ja ajoi sijalle 21. Kaudella 2006 Hirvonen ajoi Fordin tehdastallissa täyden kauden ja sijoittui MM- rallin pistetaulukossa lopulta sijalle kolme. Myös seuraavalla kaudella Hirvonen sijoittui loppupisteissä kolmanneksi. Kausilla 2008 ja 2009 Hirvonen taisteli menestyksekkäästi voitosta ranskalaisen Sebastien Loebin kanssa, mutta molempina vuosina Loeb onnistui lopulta viemään voiton. Myös kaudella 2011 Hirvonen sijoittui MM- loppupistetaulukossa hopealle. Kauden 2014 pistetaulukossa Hirvonen on tällä hetkellä neljäntenä ranskalaisen Sebastien Ogierin ollessa kärjessä ja Jari-Matti Latvalan sijalla kaksi.

]]>
Rallin SM- sarja https://jamsua.net/rallin-sm-sarja/ Sun, 07 Dec 2014 21:32:49 +0000 https://jamsua.net/?p=10 Rallin Suomenmestaruussarjaa on ajettu vuodesta 1959 lähtien, jolloin kilpailuja oli yhteensä neljä; Helsingin Hankiralli, Syysralli, 500- ralli ja Jyväskylän Suurajot. Vuoteen 1993 SM- rallin osakilpailut olivat niin sanottuja pimeitä ralleja, eli reitteihin ei saanut tutustua etukäteen. Vuonna 2000 huoltoalue päätettiin keskittää yhteen tiettyyn paikkaan kuten MM- rallin osakilpailuissakin.Kaikissa rallin SM- luokissa (SM1, SM2 ja SM3) on käytössä samanlainen pistejako. Ensimmäiselle sijalle kilpailussa sijoittunut kuljettaja saa 25 pistettä, toinen 20 ja kolmas 16. Neljäs saa 13 ja viides 11 pistettä, minkä jälkeen jokainen sija tästä eteenpäin saa yhden pisteen edeltäjäänsä vähemmän. Näin ollen viimeinen pistesija on siis sija 15, jolloin kuljettaja saa yhden pisteen.Vuonna 2013 Rallin SM– sarja koostui seitsemästä osakilpailusta. Kausi käynnistyi tammikuussa Rovaniemellä ajetulla Arctic Lapland Rally- osakilpailulla. Kilpailu on ajettu jo vuodesta -66 lähtien ja se tunnettiin aikaisemmin nimellä Tunturiralli. Arctic Lapland Rally on useimmiten keliolosuhteista johtuen vaativa – siinä ajetaan sekä lumella että jäällä. Erikoiset ajo- olosuhteet houkuttelevat kisaan mukaan usein myös ulkomaalaisia ralliautoilijoita ja F1- kuljettajia. Arctic Lapland Rally on ollut ehdolla myös rallin MM- sarjaan. Kaudella 2013 ajettiin lisäksi helmikuussa Mikkelissä SM- Vaakuna- Ralli ja maaliskuussa SM- Itäralli Joensuussa. Kesäkaudella kisattiin kesäkuussa SM- Pohjanmaa- ralli Seinäjoella, SM O.K. Auto-Ralli heinäkuussa Kouvolassa ja elokuussa SM- ralli Turussa. Kauden 2013 rallin SM- sarjan päätti syyskuun lopulla Tampereella järjestetty SM Castrol- Ralli. SM1- sarjan suomenmestaruuden kaudella 2013 voitti Juha Salo, jolla oli jo ennestään hallussaan kuusi suomenmestaruutta.Vuoden 2014 rallin suomenmestaruuden SM1- sarjassa voitti nuori, vuonna -92 syntynyt virolainen Karl Kruuda. Kruuda ajaa myös rallin MM- sarjassa. Ensimmäiseen rallin MM- sarjan osakilpailuunsa hän osallistui jo vuonna 2010 ja sijoittui JWRC- sarjan loppupisteissä neljänneksi. Vuonna 2014 hän sijoittui Neste Oil Rallyssa kymmenenneksi saavuttaen ensimmäisen MM- pisteensä.

]]>
Neste Oil Rally Finland https://jamsua.net/neste-oil-rally-finland/ Wed, 03 Dec 2014 06:31:06 +0000 https://jamsua.net/?p=8 Suomen Ralli eli viralliselta nimeltään Neste Oil Rally Finland on Jyväskylässä ajettava rallin MM- sarjan osakilpailu. Kilpailu oli alunperin nimeltään Jyväskylän Suurajot, mutta sittemmin nimi on vaihtunut useampaan kertaan. Rallia on ajettu Jyväskylässä yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1951 lähtien, jolloin kilpailu toimi karsintana Monte Carlo- ralliin.Rallin MM- sarjaan Neste Oil Ralli on kuulunut alusta alkaen eli vuodesta -73 lähtien. Se tunnetaan nopeista sorateistään, näyttävistä hypyistään ja tietenkin upeista järvimaisemistaan. Neste Oil Ralli onkin kilpailijamäärältään yksi rallin MM- osakilpailuiden suurimmista. Yleisömäärältäänkin se kuuluu Pohjoismaiden suurimpiin vuosittaisiin tapahtumiin. Vuosina 1998, 2002, 2003 ja 2004 tallit äänestivät Suomen Rallin koko MM- sarjan parhaaksi osakilpailuksi. Neste Oil Rally on saanut kiitosta muun muassa turvallisuusjärjestelyistään, onnistuneesta urheilun ja kaupallisuuden yhdistämisestä, markkinoinnista sekä rallin kokonaiskonseptista.Neste Oil Rallin voittajat ovat pitkälti olleet suomalaisia, joskin joukkoon mahtuu muutama ranskalainenkin. Vuosina 2000–2007 Marcus Grönholm voitti Suomen rallin seitsemän kertaa – ainoastaan vuonna 2003 voitto meni sivusuun virolaisen Markko Märtinin ajaessa ykkössijalle. Grönholmin siirtyessä sivuun kauden 2007 jälkeen, onnistui ranskalainen Sebastien Loeb viemään Neste Oil Rallin voiton. Vuonna 2009 ykkössija palautui suomalaisille, kun Mikko Hirvonen ajoi voittoon. Seuraavana vuonna voiton vei puolestaan Jari-Matti Latvala. Kolme seuraavaa voittoa menivät taas ranskalaisille (Sebastien Loeb ja Sebastien Ogier), kunnes Jari-Matti Latvala uusi voittonsa vuonna 2014.Todennäköisesti niin tuoreimmalla voittajalla Latvalalla kuin vuoden 2013 voittajalla Sebastien Ogierillakin tulee olemaan kovat odotukset vuoden 2015 Neste Oil Rallissa. Nämä kaksi ovat pärjänneet loistavasti paitsi Suomen rallissa, myös MM- sarjassa kokonaisuudessaan. Ogier on tällä hetkellä vuoden 2014 MM- sarjan pistetaulukon kärjessä ja Jari-Matti Latvala sijalla kaksi. Molempien vedonlyöntikertoimet vuoden 2015 Neste Oil Rallyyn tulevat siis suurella todennäköisyydellä olemaan melko alhaiset. Kertoimia voi seurata esimerkiksi Betssonin vedonlyöntisivuilta. Rekisteröitynyt käyttäjä voi lyödä vetoa rallin voittajasta, mutta kertoimia pääsee katsomaan ilman rekisteröitymistäkin.Vuoden 2015 Neste Oil Rally Finland ajetaan heinä- elokuun vaihteessa. Rallin keskuspaikkana jatkaa tuttu ja perinteinen Jyväskylä. Lippuja tapahtumaan voi ostaa kesän 2015 aikana Neste Oil -huoltoasemilta sekä tapahtuman virallisesta lippupisteestä Jyväskylän Sokos Hotelli Alexandrasta. Alle 12- vuotiaat pääsevät tapahtumaan maksutta.

]]>
Ralli https://jamsua.net/ Fri, 28 Nov 2014 19:29:15 +0000 https://jamsua.net/?page_id=6 Ralli on moottoriurheilulaji, jossa kilpaillaan periaatteessa tavallisiin tuotantoautoihin perustuvilla ajoneuvoilla – joskin nämä autot poikkeavat teknillisesti suuressa määrin tavallisista autoista. Rallia voidaan ajaa joko asvaltilla, soralla, jäällä tai lumella ja kilpailut käydään yleensä etappimuotoisina. Kilparata koostuu yleensä yleisistä teistä sekä siirtymäreiteistä. Rallikilpailuja on järjestetty virallisesti vuodesta 1973 lähtien. Aluksi kilpailtiin ainoastaan autonvalmistajien mestaruudesta, mutta vuonna 1979 siirryttiin kilpailemaan myös kuljettajien mestaruudesta. Rallin MM- sarjassa on lukuisia etappikilpailuja, jotka ajetaan eri puolilla maailmaa. Yksi etapeista on Suomessa ajettava Neste Oil Rally, josta voi lukea lisää tältä sivustolta.Ralliautot jaetaan ryhmiin WRC/ A- ryhmä, Super 2000, N- ryhmä ja F- ryhmä. WRC:ssä (World Rally Championships) auton tulee olla sarjatuotantoauto, jota on valmistettu vähintään 25 000 kappaletta vuodessa. Puskureita ja siipiä voi vaihtaa, mutta muutoin korin tulee säilyä alkuperäisessä muodossaan. Myös moottorilohkon tulee olla sarjatuotantomallista, joskin sen ahtaminen on sallittua. WRC- autojen tehot liikkuvat yleensä reilussa 300 hevosvoimassa. Myös nelivedon saa asentaa, vaikkei sitä sarjatuotannossa olisi saatavilla.Suomessa on vuosien varrella ollut runsaasti taitavia ralliautoilijoita kuten Juha Kankkunen, Tommi Mäkinen, Marcus Grönholm, Jari-Matti Latvala ja Mikko Hirvonen. Rallin historian aikana suomalainen on ajanut maailmanmestariksi hurjat 14 kertaa. 2000- luvulla ralliautoilun ykkösnimenä on loistanut kuitenkin ranskalainen Sebastien Loeb, joka voitti rallin maailmanmestaruuden hurjat 9 kertaa peräkkäin vuosina 2004 -2012. Suomalaisista ralliautoilijoistakin voi lukea lisää tältä sivustolta kohdasta ”Kuuluisia suomalaisia ralliautoilijoita”.Ralliauton miehistöön kuuluu kuljettajan lisäksi kakkoskuljettaja eli kartanlukija. Rallin alkuvuosina kartanlukijan tehtävänä oli kirjaimellisesti lukea karttaa, mutta nykyään tehtävä on nuottivihkoon kirjoitettujen nuottien lukeminen oikeassa rytmissä. Nuoteilla tarkoitetaan kuljettajakohtaisia ajo- ohjeita, jotka voivat sisältää sekä sanoja että numeroita. Nuotti voi kertoa esimerkiksi mutkan etäisyyden edellisestä mutkasta tai mutkan muodon. Mutkien jyrkkyydestä käytetään useimmiten sanallista asteikkoa, joka etenee täyskaasulla ajettavasta (”täys”) neulansilmämutkaan (”serpo”). Osa kuljettajista, esimerkiksi suomalainen Jari- Matti Lavala, käyttää mutkien jyrkkyyksissä numeroasteikkoa 1- 6 (6 loivin). Mutkien jyrkkyyksiin voidaan lisätä plus tai miinus sen mukaan, onko mutka hieman normaali- ilmausta jyrkempi tai loivempi (esim. täys miinus = hieman täyskaasua hitaampi). Lisäksi sanallisesti mainitaan yleensä esimerkiksi mutkassa olevat mahdolliset puut, urat ja kivet.

]]>